• Informations Forlag
  • 2009
  • Paperback
  • 191
  • dan
  • 1
  • 9788775142477
0

Hvidbogen er Einar Már Gudmundssons kritiske gennemhegling af finanskrisen på Island, hvor han bl.a. går i clinch med det samarbejde, der har fundet sted mellem erhvervslivet, de folkevalgte politikere fra alle partier og medierne. De instanser, der skulle være hinandens vagthunde, har i stedet fundet sammen i udvalg, hvor de i fællesskab har udviklet den model, der skabte Islands fantastiske finanseventyr.

Men eventyret var for godt til at være sandt. Resultatet har været, at de, der burde værne om samfundet, i stedet har pantsat nationen og sat landets selvstændighed over styr. Islands økonomi monitoreres nu af Verdensbanken på linje med de mest gældsplagede lande i Afrika. Ingen har indtil videre taget ansvaret for finanskrisen, der beskrives som »et hændeligt uheld« eller »fejldispositioner« ... Men hvor går grænsen mellem dumhed og regulær forbrydelse?

Gudmundsson mener, at grænsen klart er overskredet i Islands tilfælde. Det er ikke kun alle nulevende islændinge, men også deres børn og børnebørn, der vil lide under den katastrofe, som Islands ledere har ført landet ud i. Han ridser Islands selvstændighedskamp op og holder den som målestok for nutidens politikere. Han forener politisk historie med rockmusik, økonomisk debat med lyrik, samfundskritik med menneskeligt engagement. Resultatet er et manifest ikke bare mod de islandske finansfyrster, men mod selve det kapitalistiske system.

Einar Már Gudmundsson er Islands mest oversatte forfatter og lyriker. Han slog for alvor igennem i Danmark med romanen Universets engle, som han i 1995 modtog Nordisk Råds litteraturpris for. Gudmundsson er samtidig en af Islands mest markante debattører og er kendt for sin skarpe og nådesløse pen.

249,00 kr.